Com a consumidors que som, ja sigui d'aliments i altres articles que adquirim diàriament, és important tenir clara la diferència entre la producció ecològica, el consum local i el comerç just. Si bé és cert que el circuit comercial convencional no promociona cap d'ells, buscant amb lupa podem trobar i aprofitar els seus avantatges.
Però, són productes diferents? Existeixen els productes ecològics, procedents del comerç just i de consum local? Existir, existeixen, però gairebé es pot dir que ho fan com les meigas. De forma separada, però, és més fàcil trobar-los, encara que no deixen de ser sectors marginals. Tot i això, l'auge de l'ecològic està impulsant, i cada vegada cobren més força i, per tant, tenen una major presència.
En els tres casos el consumidor que aposta pels productes ecològics, de comerç just i / o locals pot optar ells com una manera de reivindicació d'un model econòmic i social diferent. En molts casos es tracta d'un activisme que es tradueix en una lluita i compromís contra el dany ambiental i la justícia social. A més, en el cas dels vegans, s'inclou també la lluita contra el maltractament animal.
Comerç just
El Comerç just és el nom que rep un sistema comercial alternatiu que s'estableix a partir de normes solidàries, amb l'objectiu de lluitar pel desenvolupament dels pobles i la lluita contra la pobresa.
En altres paraules, el Comerç just busca donar un millor accés al mercat als productors més desfavorits, facilitant-los l'accés a un circuit de vendes internacional que d'altra manera els serien vedats.
Els productes del comerç just que adquirim són articles fabricats o cultivats per productors del Sud, idealment a través de pràctiques respectuoses amb l'entorn, si bé sovint el transport suposa un increment de la petjada de carboni que no permet considerar-los verds.
La definició de l'Organització Mundial del Comerç Just (WFTO, per les seves sigles en anglès) el defineix de la següent manera:
El Comerç Just és un sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte, que busca una major equitat en el comerç internacional prestant especial atenció a criteris socials i mediambientals. Contribueix al desenvolupament sostenible oferint millors condicions comercials i assegurant els drets de productors / es i treballadors / es desfavorits, especialment en el Sud.
Consum local
El consum local es pot dur a terme en entorns d'economia local dissenyats mitjançant polítiques de sostenibilitat, però al mateix temps poden establir xarxes informals: la compra d'un agricultor que coneixem, les cooperatives que venen els seus productes a la localitat o la regió.
De forma més estricta o teòrica, l'economia local s'ha de considerar com un tot, en què el comerç de productes autòctons és només una part d'un ecosistema que fa referència a la preferència de comprar béns i serveis propers com a part d'un sistema social que promou la sostenibilitat ambiental.
Productes ecològics
Per la seva banda, els aliments ecològics, orgànics o biològics, termes indistints, es produeixen amb una mínima quantitat de químics com pesticides, conservants, hormones, antibiòtics o fertilitzants ...
No obstant això, si no s'obtenen dins d'una economia local o per la seva envasat, el producte acumularà una petjada de carboni variable que li resta valor verd. En aquest sentit és fàcil entendre que els tres conceptes, -ecológic, comerç just i consum local- estan interrelacionats. En un món perfecte, serien sinònims.
En el món real, la cosa canvia doncs comprar un producte amb el seu corresponent certificació ecològica no vol dir que es cuidi l'economia local del lloc d'origen, i el mateix passa amb qualsevol de les altres possibles combinacions. És a dir, el local no sempre és ecològic ni "just", alhora que el just no sempre és ecològic ni local.
Així les coses, el seu és buscar un equilibri entre els tres factors, ja que només així podem parlar de veritable transformació social o d'autèntica protecció ambiental. Les mitges tintes, en aquest cas, no són de color verd.